IPOD

Utrikeshandelspodden


Kommerskollegiums Utrikeshandelspodd är en poddserie om och med Kommerskollegium, Sverige myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik. Myndighetens mest aktuella frågor diskuteras tillsammans med dess medarbetare. Vi pratar om vad vi gör på Kommerskollegium, hur vi gör det och varför i relation till omvärlden –digitalisering, och globalisering vi är mitt uppe i.

Avsnitt 23 - "Companies can´t be DJs" A special edition live from Brussels (Eng)

An episode about local rules and global reach and the business side of free trade agreements. With experts from NBT, Nestlé, Pernod Ricard, Korea and the German Textile Industry.

I detta avsnitt av Utrikeshandelspodden pratar vi om frihandelsavtal med dem som ska använda dem – företagen. Hur fungerar det att göra affärer globalt och vilken roll har företagen när handelspolitiken utvecklas?
Bland gästerna återfinns experter från internationella företag som Nestlé och Pernod Ricard samt Kommerskollegiums egna expert och representanter från Sydkorea och den tyska textilindustrin. Avsnittet är på engelska.

Avsnitt 22 - "Den outnyttjade potentialen” om att avtala om handel – för vem och varför.

Om outnyttjad potential och hur ett avtal kan bygga både förtroende och transparens. Men också om verklighet vs teori och hur man får de två att mötas. Kommerskollegiums Jonas Kasteng och Anamaria Deliu och Cemille Üstün från Almega samtalar om möjligheterna med frihandelsavtal för både företag, länder och individer med programledare Alexandra Hernadi.

Avsnitt 21 - "På ciderfronten intet nytt" eller Brexit- succé vs. skademinimering

Ett avsnitt om konsten att försäkra sig mot det osäkra och om man kan förhandla om bra väder. Men också om vilka lösningar som finns när en succé blir till skademinimering och vad 356 sidor expertis egentligen mynnar ut i. Gäster är Kommerskollegiums utredare Henrik Isakson och Anneli Wengelin. Programledare: Alexandra Hernadi.

Avsnitt 20 - We have a deal

Om vitsen med en fungerande inre marknad, om tillit till systemet och citat från kända män. Men också om att hålla sig till det man kommit överens om, och vad som händer när det inte funkar samt om huruvida det går att  tvinga fram solidaritet. Med Sara Sandelius och Lena Nordqvist, jurister och experter på inre marknadsfrågor på Kommerskollegium och Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap, verksam vid SIEPS, Svenska institutet för europapolitiska studier. Programledare: Alexandra Hernadi.

Avsnitt 19 - Reglera VAD, inte HUR

Om lagstiftning med bäst föredatum, digitalisering som samhällsutveckling och symaskinsproblematik. Men också om rättvisebegreppet, GDPR och AI, vad det nu är... Med Pär Nygårds, näringspolitisk expert IT&Telekomföretagen och Ola Landström, digitaliseringsexpert Kommerskollegium. Programledare: Alexandra Hernadi.

Avsnitt 18 - Handel för en bättre värld?

Vi synar handelns roll i samhällsutvecklingen med framtidens företagsledare. Om det naturliga i tandblekning, att göra gott och varför människan egentligen handlar. Men också om målkonflikter och att bekämpa fattigdom.
Gäster är eleverna och företagarna Noor Assad och Anisa Baryare samt Christopher Wingård på Kommerskollegium. Programledare: Alexandra Hernadi.

Avsnitt 17 - Standard som standard eller When all else fails

Om EN regel istället för 28 och hoten mot de platta paketen. Men också om den italienska vurmen för just italiensk pasta och när krav diskriminerar. Med Stina Wallström, projektledare för Public Affairs på IKEA Range and Supply och Oscar Wåglund Söderström, enhetschef på Kommerskollegium med ansvar för handel och tekniska regler.

Avsnitt 16 - Falukorven var aldrig korvarnas champagne

I det första avsnittet för hösten pratar Erik, Alex och Herman Melzer, SR:s legendariske EU-korre om den inre marknadens betydelse, varför falukorven aldrig blev champagne och vad som väntar runt hörnet.

Avsnitt 15 - Problemlösaren i den polska skärgården eller Så funkar SOLVIT - den inre marknadens väktare

Om att navigera både till sjöss och i myndighetsvärlden på den inre marknaden. Men också om byråkraten som blåslampa och den inre marknadens väktare. Med Lena Nordquist, SOLVIT-samordnare på Kommerskollegium och entreprenören Anders Bergström. Samtalsledare: Alexandra Hernadi, kommunikationsansvarig Kommerskollegium.

Avsnitt 14 - "Något varaktigt har förändrats"

Vi tar tempen på världshandeln och letar symtom och sjukdomsinsikt. Dessutom om luftballonger, de sju eller var det kanske åtta svåra åren och huruvida man som ekonom sover bra eller dåligt nuförtiden. Med Per Altenberg, ämnesråd på Kommerskollegium och Johan Schück på DN. Samtalsledare: Alexandra Hernadi, kommunikationsansvarig Kommerskollegium.

Avsnitt 13 - "En mindre kris för multilaterismen?" eller Så regleras internationell handel

Vi reder ut skillnaden mellan frihandelsavtal och multilaterala avtal och pratar om motsättningarna mellan maktpolitiken och businesslogiken. Men också om vad som återstår när 164 länder ska komma överens, den tomma amerikanska stolen i Genève och deprimerande läxor. Med Daniel Blockert, Sveriges ambassadör i WTO och Henrik Isakson, ämnesråd och expert på frihandelsavtal på Kommerskollegium. Samtalsledare: Alexandra Hernadi, kommunikationsansvarig Kommerskollegium.

Avsnitt 12 - Handel på schemat - rollspel och fiktiva förhandlingar

Om Trade Academy, ett utbildningsprogram signerat Kommerskollegium med 23 deltagare från nio länder och om hur man hjälper andra länder att delta i internationell handel med hjälp av rollspel, hemuppgifter och fiktiva förhandlingar. Med Anneli Wengelin, utredare på Kommerskollegium och deltagarna Olena Buchka och Bassam Jouny. 

Avsnitt 11 - Handel och hållbarhet

I det elfte avsnittet av Kommerskollegiums Utrikeshandelspodden pratar vi handel och hållbarhet, målkonflikter och framtidstro.

Avsnitt 10 - Det andra stora brexitavsnittet: "EU kommer vara precis så bra som vi gör det till"

Vi pratar Brexit, våra respektive uppdrag, Trump och försöker reda ut samtiden - hur går man egentligen vidare när någon gör slut och vad kan man lära sig. Med generaldirektör Anna Stellinger och Ylva Berg på Business Sweden.

Avsnitt 9 - Framtiden är inte vad den var

Om rättvis data, självkörande bilar och smart grannsämja. Men också om datans egenvärde, rymdrätt och Westworld. Med Kommerskollegiums utredare Ola Landström och entreprenören Johan Jörgensen, medgrundare av Fundedbyme.


Avsnitt 8 - Långsiktighetens lov

Om skillnaden mellan bistånd och utvecklingssamarbete och om handel som verktyg för fattigdomsbekämpning. Men också om den berömda pusselbiten i kakan och den ödmjukhet som bara tålamod kan skänka. Med Tanja Rasmusson, chef för den enhet som ansvarar för kollegiets utvecklingssamarbeten och projektledarna Anna Hallam och Julian Sievers. 

Avsnitt 7 - Live från Liberia

I det sjunde avsnittet av Utrikeshandelspodden besöker vi Liberia och träffar utsända på plats för att prata om utvecklingssamarbetet med landets handelsministerium och resan fram till WTO-medlemskap. Hur fungerar det att jobba i en miljö där elen kommer och går och lagar och regler saknas och hur känns det när man får någon att växa med ny kunskap?

Avsnitt 6: "Det första stora Brexit-avsnittet"

Om hur ovissheten påverkar, den inre marknadens betydelse och Zlatan. Och så lite om AIK. Med utredarna Olle Grünewald och Erik Dahlberg.

Avsnitt 5 "Ska de veta att jag är gravid innan jag vet det själv?"

Handlar om den nya digitala handelsverkligheten – hoten och möjligheterna. Men också om balansakten mellan dina intressen och företagens, den amerikanska kristna högern, NSA och Big Brother-samhället. Med utredarna Magnus Rentzhog och Ola Landström.

Avsnitt 4 "En global situation behöver en global lösning"

Handlar om Kina, marknadsekonomisk status och stål. Tar också upp olika beräkningsmetoder, vad marknadsekonomisk status betyder egentligen och den pågående stålkrisen. Dessutom om lagliga hämndaktioner, röda flaggor och potentiella handelskrig. Med utredarna Isabelle Ahlström och Martin Magnusson. 

Avsnitt 3. "Vi vill lika men har olika tillvägagångssätt"

Om skillnader, likheter och globetrotterns behov av en global hårtork. Och om hur ett kylskåp skulle kunna leda till ett TTIP-avtal. Med utredare Emanuel Badehi-Kullander.

Avsnitt 2: "Vi är en väktare" 

Om handelsmönster, glapp och hur man gör politiken smartare. Och om hur det känns att hjälpa någon över mållinjen. Och så några ord om Europas kriscocktails. Med generaldirektör Anna Stellinger.

Avsnitt 1: "Just do it"

Om rädsla, glömska och handel som kretslopp. Och de hinder och tecken på protektionism som står i vägen. Med ämnesråd Per Altenberg.

Mer information

För frågor om Utrikeshandelspodden kontakta:  

Alexandra Hernadi, kommunikationsstrateg
Tel: 073-424 48 88
E-post: alexandra...@kommers.se 


Kommerskollegium, Box 6803, 113 86 Stockholm.
Besöksadress: Drottninggatan 89.
Tel: 08-690 48 00     Fax: 08-30 67 59

E-post: kommersk...@kommers.se

Om Cookies