EU:s motåtgärder

Från 20 juni 2018 kan EU:s motåtgärder mot USA träda i kraft, om USA inför höjda tullar på stål och aluminium från EU. Motåtgärderna består av höjda tullar på 25 procent på ett stort antal produkter från USA.

EU-kommissionen har nu fastställt listan över de amerikanska produkterna som kan omfattas av EU:s motåtgärder mot USA. På listan finns bl.a. ett stort antal järn- och stålprodukter, livsmedel som majs, konservburkar med majs, ris, riskakor, jordnötssmör och fruktjuicer som tranbärsjuice, amerikansk bourbon, cigarrer, viss typ av kosmetika typ eyeliners, t-shirts, denimjeans, herrskor, motorcyklar, segelbåtar och motorbåtar med inombordsmotor samt spelkort.

- EU-kommissionen kan fortfarande välja att ta ut vissa produkter på listan. Men det är endast produkterna på listan som kan omfattas av åtgärderna, säger Björn Strenger, Kommerskollegium.

Om EU:s motåtgärder inte skulle få önskad effekt har EU-kommissionen aviserat att ytterligare tullar på amerikanska varor träder i kraft 23 mars 2021.

Se om ditt företag importerar någon av produkterna som finns på EU-kommissionens lista.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:32018R0724&from=EN

Ståltullarna

Allt om USA:s ståltullar

Information, fakta och bakgrund

Kommerskollegium, Box 6803, 113 86 Stockholm.
Besöksadress: Drottninggatan 89.
Tel: 08-690 48 00     Fax: 08-30 67 59

E-post: kommersk...@kommers.se

Om Cookies