Hormontvisten:
USA tar bort strafftullar på EU-produkter

2011-05-30

USA meddelade 27 maj att de tar bort de sista strafftullarna kopplade till den så kallade hormontvisten, en 15 år gammal tvist om hormonbehandlat nötkött mellan EU och USA. Dessa hundraprocentiga strafftullar har gällt bland annat färskt och fryst nötkött, färskt griskött och tryffel och kommer alltså inte längre att tas ut vid import till USA.

Enligt en överenskommelse mellan EU och USA i september 2009 skulle USA ta bort strafftullarna i hormontvisten senast i början av augusti 2012. USA väljer nu att avveckla strafftullarna i förtid. Detta har sin bakgrund i att den amerikanska staten förlorat en tvist mot ett amerikanskt företag, Gilda Industries, om tillämpningen av strafftullarna. Utslaget i denna tvist innebär att strafftullarna nu saknar lagligt stöd i USA.

EU-kommissionen har som svar på avvecklingen av strafftullarna meddelat att man planerar lägga fram ett förslag till rådet och Europaparlamentet om att utöka tullkvoten för hormonfritt nötkött tidigare än överenskommet. Om ett sådant förslag skulle antas utökas den nuvarande tullkvoten på 20 000 ton för hormonfritt nötkött av hög kvalitet till 45 000 ton. Detta skulle medföra en rejäl förbättring av möjligheterna till import av hormonfritt nötkött från USA.

Om både USA och EU genomför sina åtaganden återstår endast den sista fasen i uppgörelsen från september 2009: att nå fram till en definitiv lösning på och avsluta den femtonåriga tvisten i WTO.

Läs information från United States Trade Representative här (på engelska) 

Läs information från EU-kommissionen här (på engelska)

Läs listan över produkter som befrias från strafftullar här (på engelska)

Frågor besvaras av Kristina Olofsson, Kommerskollegium
Tel: 08 690 48 83
E-post: kristina....@kommers.se

Till nyhetsarkivet

Kommerskollegium, Box 6803, 113 86 Stockholm.
Besöksadress: Drottninggatan 89.
Tel: 08-690 48 00     Fax: 08-30 67 59

E-post: kommersk...@kommers.se

Om Cookies