Obama.jpg

Grönt ljus för Obama – kan äntligen förhandla om TPP och TTIP

2015-06-25

Efter onsdagens omröstning har så Kongressen gett president Barack Obama mandat att förhandla om frihandelsavtal. Mandatet innebär ett stort steg framåt för TTIP-förhandlingarna.

Mandatet Trade Promotion Authority, TPA, ger administrationen större möjligheter att förhandla om TPP, Trans Pacific Partnership och om frihandelsavtalet med EU, TTIP. Detta eftersom det omöjliggör för kongressen att i efterhand ändra i ett färdigförhandlat avtal. Kongressen kan i efterhand bara säga ja eller nej till helheten.

Mandatet innebär att TTIP-förhandlingarna kan dra igång på allvar, även med svåra frågor där det krävs eftergifter från både EU och USA. Förhandlingarna kan gå in i ett nytt, intensivare skede. Hade inte man inte röstat fram TPA nu hade TTIP-förhandlingarna med stor sannolikhet lagts på is under flera år eftersom en ny presidentvalscykel väntar.

– Det positiva utfallet i TPA-omröstningen är viktigt för USA:s engagemang i den internationella handelsagendan. För EU:s del är detta särskilt relevant vad gäller de fortsatta förhandlingarna om TTIP som kan komma att intensifieras under hösten när TPP väl är på plats, menar Henrik Isakson på Kommerskollegium.

Till nyhetsarkivet

Kommerskollegium, Box 6803, 113 86 Stockholm.
Besöksadress: Drottninggatan 89.
Tel: 08-690 48 00     Fax: 08-30 67 59

E-post: kommersk...@kommers.se

Om Cookies