eu_flagga.jpg

EU skärper sanktionerna mot Ryssland

2014-09-17

Den 12 september trädde utvidgade sanktioner mot Ryssland i kraft. Det innebär bland annat skärpningar på befintliga begränsningar för handeln med rysk oljeindustri, kapitalmarknadsområdet samt varor med dubbla användningsområden.

Sedan tidigare är EU-export av tekniker och produkter till den ryska oljeindustrin förbjuden. Detta förbud har nu utökats även till tjänster. I den senaste EU-förordningen (960/2014) specificeras vilken typ av tjänster som omfattas av förbudet. Avtal som ingåtts före den 12 september omfattas inte av de senaste tjänstesanktionerna.

Skärpningen av handeln på kapitalmarknaden innebär nu att ett antal ryska företag inom energi- och försvarssektorn omfattas, utöver de fem ryska bankerna som sedan tidigare står på listan.

Exportförbudet för varor som kan användas både militärt och civilt utökas. Det är nu förbjudet att exportera sådan materiel till nio företag inom försvarsmaterielsektorn i Ryssland, utöver det tidigare förbudet som riktade sig mot den ryska militären.

Fler personer som destabiliserar situationen i Ukraina får tillgångar frysta

Ett antal personer och företag i Ukraina har sedan tidigare fått sina tillgångar frysta av EU. Den 12 september trädde restriktioner i kraft för ytterligare 24 personer. Restriktionerna innebär att personerna får inreseförbud till EU. För EU-företag innebär det att ingen handel får ske med dessa personer.  Totalt omfattas nu 119 personer och 23 företag i Ryssland och Ukraina av EU:s sanktioner.

Mer information

Restriktioner rörande Ryssland

Sanktioner rörande Krim och Sevastopol

Frågor besvaras av:

Lily König, Kommerskollegium

E-post: lily....@kommers.se

Telefon: 08 690 48 59

Till nyhetsarkivet

Kommerskollegium, Box 6803, 113 86 Stockholm.
Besöksadress: Drottninggatan 89.
Tel: 08-690 48 00     Fax: 08-30 67 59

E-post: kommersk...@kommers.se

Om Cookies