Frågor och svar om licenser för aluminium

Kommerskollegiums Ulf Eriksson rätar ut frågetecknen:

EU:s beslut om licenser för aluminium, vad är det som gäller?

- EU har fattat beslutet om att införa licenskrav för import av vissa aluminiumprodukter från länder utanför EU. Norge, Liechtenstein och Island är dock undantagna från licenskraven. Från 12 maj krävs det att importörerna kan visa upp en licens för att kunna importera aluminiumet.

Vilka slags aluminiumprodukter gäller beslutet?

- Varor som omfattas är obearbetat aluminium, stång, profiler, tråd, plåt, band, folier, rör, rördelar av aluminium och vissa andra aluminiumprodukter.

Var kan jag få reda på tullnummer?

- Licenskraven gäller för alla tiosiffriga tullnummer (taricnummer) som börjar på 7601, 7604, 7605, 7606, 7607, 7608, 7609 och 761699.Här kan du se numren på Tullverkets webbplats: Lista med taric-numren i Tulltaxan

Måste alla ansöka om aluminiumlicenser som importerar från länder utanför EU?

- Nej, sändningen måste vara på minst 2 500 kg.

Var ansöker företaget om licenser?

- Hos Kommerskollegium. Gå till ansökningssidan

När kan jag ansöka om licens?

- Det går att söka omedelbart.

Hur lång tid tar det att få en licens?

- Det är svårt att säga. Det här beslutet kom plötsligt och det kommer att bli väldigt många som behöver licens samtidigt. Därför är det viktigt för företagen att ansöka om licens så fort som möjligt. Vi kommer att göra allt vi kan för att företagen ska få licenserna i tid.

Finns det någon risk att jag eller mitt företag inte beviljas licens?

Nej, alla som gjort en korrekt ansökan om licens för aluminiumprodukter kommer att få licens. Ansökan om licens ska göras för varje individuellt taricnummer.

Behöver jag söka licens för de varor som jag har i tullager?

- Ja, varor som finns i tullager omfattas också av licenskraven, men det bästa är att bara söka licens för den kvantitet du räknar med att ta ut ur tullager under licensens giltighetstid, som är fyra månader. Om licensen tar slut snabbare än beräknat söker du bara en ny licens.

Mitt företag har aldrig ansökt om licens tidigare. Var kan jag få mer information?

- Följ instruktionerna på ansökningssidan. Är det ytterligare frågor så ring vår helpdesk på tel 08-690 49 20.

Varför behöver företagen ansöka om importlicens?

- EU-kommissionen vill övervaka och få en snabb statistisk information i förväg om aluminiumimporten från länder utanför EU och den inre marknaden. Detta eftersom det redan finns ett betydande överskott av aluminium i världen och när nu USA infört tullar på aluminium riskerar det att leda till att aluminium omdirigeras till EU-marknaden. Den statistiska informationen ska ge kommissionen möjlighet att snabbt analysera en sådan utveckling.

Kommerskollegium, Box 6803, 113 86 Stockholm.
Besöksadress: Drottninggatan 89.
Tel: 08-690 48 00     Fax: 08-30 67 59

E-post: kommersk...@kommers.se

Om Cookies