Rumäner och bulgarer får arbeta i hela EU

2014-01-02

Rumänska och bulgariska arbetstagare får obegränsat tillträde till alla EU-länders arbetsmarknader från den 1 januari 2014. Det blir följden när möjligheten för övriga EU-länder att begränsa rumäners och bulgarers fria rörlighet upphör.

Rumänien och Bulgarien blev medlemmar i EU 2007. Det var då tillåtet för övriga EU-länder att begränsa rumänska och bulgariska arbetstagares fria rörlighet i sju år. Denna möjlighet har, fram tills nu, använts av Belgien, Frankrike, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Österrike. Nu när restriktioner inte längre är tillåtna ska rumänska och bulgariska arbetstagare behandlas på samma sätt som det egna landets arbetstagare när de söker jobb, tar anställning och förhandlar om lön i alla EU länder. Sverige har inte haft några restriktioner för bulgarer och rumäner som söker arbete i Sverige.

Rumänien och Bulgarien är dock, tillsammans med Irland, Storbritannien och Cypern, fortfarande inte med i Schengensamarbetet. Det innebär att medborgare från dessa länder fortfarande behöver visa pass när de reser in i övriga EU-länder samt Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

Kommerskollegium arbetar för att den fria rörligheten ska få genomslag i Sverige. Genom det så kallade Solvit-nätverket arbetar vi med att lösa hinder som företag och privatpersoner stöter på i kontakter med myndigheter inom EU.

Mer information
Läs mer om Solvit
Solvits årsrapport 2012

Till nyhetsarkivet

Kommerskollegium, Box 6803, 113 86 Stockholm.
Besöksadress: Drottninggatan 89.
Tel: 08-690 48 00     Fax: 08-30 67 59

E-post: kommersk...@kommers.se

Om Cookies