verksamhet1.jpg

EU fryser tillgångar för fler företag i Ryssland och östra Ukraina

2014-07-25

Ytterligare företag och organisationer i Ryssland och östra Ukraina fördes den 25 juli upp på EU:s sanktionslista. De har därmed fått sina tillgångar frysta.

För svenska företag och privatpersoner innebär restriktionerna att det är förbjudet att bedriva handel med dessa företag och organisationer som har fått sina tillgångar frysta. Men det finns under vissa förutsättningar möjlighet att fullgöra avtal som tecknats innan den ryska eller ukrainska parten har blivit listad.

Företagen som har förts upp på listan är ukrainska företag som har konfiskerats av ”Krims parlament” i strid med ukrainsk lag. Det handlar bland annat om företag inom infrastruktur- och jordbruksområdet, som hamnar, färjebolag och vinproducenter. Även militära organisationer och ”republiker” som undergräver eller hotar Ukrainas territoriella integritet har listats. De företag och andra organisationer som nu har listats framgår av EU:s förordning nr. (EU) nr 810/2014

Bakgrund till sanktionerna
EU:s stats- och regeringschefer har vid upprepade tillfällen fördömt Rysslands kränkning av Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. De har uppmanat att de väpnade styrkorna genast ska dras tillbaka. Nedskjutningen av det malaysiska passagerarflygplanet har ytterligare ansträngt läget. Restriktioner har tidigare införts mot ett 50-tal personer och 2 företag. Fredagens beslut innebär att nu sammanlagt 72 personer, 11 företag och 9 organisationer har fått sina tillgångar frysta. EU har även infört ett importförbud av varor från Krim och Sevastopol.

Mer information


Frågor besvaras av:
Lily König, Kommerskollegium
E-post: lily....@kommers.se
Telefon: 08 690 48 59

Till nyhetsarkivet

Kommerskollegium, Box 6803, 113 86 Stockholm.
Besöksadress: Drottninggatan 89.
Tel: 08-690 48 00     Fax: 08-30 67 59

E-post: kommersk...@kommers.se

Om Cookies